Eugeni Gil en el moment de creuar la meta i adjudicar-se la victòria a la marató. Foto: Buff Epic Trail.

 

Aquest cap de setmana s’ha disputat la quarta edició de la Buff Epic Trail, a la Vall de Boí.  L’esdeveniment constava de tres curses diferents: la Mitja Marató, de 21 quilòmetres i 1879 metres positius, la Marató, amb 42 quilòmetres i 3200 metres positius, i l’Ultra am 105 quilòmetres i 7950 metres de desnivell positiu.

El bon nivell dels corredors participants feia entreveure un gran espectacle, però les forces de la naturalesa van entrar a la cursa i ho van convertir en una edició marcada per l polèmica.

Anant per parts, la marató va proporcionar un bon espectacle esportiu oferint un bon duel entre el basc Aritz Egea i el català Eugeni Gil.  El basc va dominar la major part de la cursa, però al quilòmetre 32 va ser avançat pel català que ja no va cedir fins al final.  El temps total de Rosselló va ser de 4 hores, 18 minuts i 24 segons.  El basc va entrar 3 minuts i mig més tard, mentre que el tercer lloc del podi va ser per Adrien Michaud a cinc minuts d’Egea.

A la categoria femenina també es va viure un magnífic duel, de tres corredores en aquest cas.  Oihana Azkorbebeitia, Laura Solà i la francesa Celia Chiron.  Les tres corredores es van anar alternant el liderant al llarg de la cursa.  Finalment la basca es va adjudicar la victòria amb un temps de 5 hores, 7 minuts i 28 segons.  La francesa Chiron va arribar 28 segons després, mentre que la catalana Solà va completar el podi amb un temps de 5 hores, 10 minuts i 23 segons.

La polèmica va envoltar la disputa de l’Ultra.  Gerard Morales es va adjudicar la victòria seguit de Luis Duarte i Miguel Angel Garcia Cebrián.  Ernest Ausiró va ser el quart corredor a finalitzar el recorregut, i l’últim, ja que el que va marcar la cursa va ser la decisió presa per l’organització de suspendre la prova entre els punts de vida d’Espot i Estany Gento a causa de les males previsions meteorològiques. Judith Franch es va adjudicar la victòria a la categoria femenina ja que es trobava en primera posició en el moment de la suspensió de la prova.

Des de l’organització es va prendre l’amarga decisió pensant, exclusivament, en la seguretat dels participants i dels membres de l’organització que estaven escampats pels diferents controls i avituallaments, però les reaccions a les xarxes no s’han fet esperar i alguns dels participants “qüestionaven” la decisió al·legant que les condicions sobre el terreny no eren tant negatives com per prendre aquesta determinació.  Alguns hi han afegit més llenya criticant que si es suspèn la cursa s’hauria d’haver fet per a tothom i no permetre que els quatre “caps de cartell” aconseguissin finalitzar la cursa.

Com sempre, aquesta mena de decisions no deixen a tothom satisfet.

Galeria d’imatges extretes de la web de l’organització.