De ben segur que moltes vegades us heu preguntat si faríeu bé o no d’utilitzar els bastons quan participeu en alguna cursa de muntanya.  Doncs bé, més enllà de ser-ne més o menys favorables, l’important és utilitzar-los de manera correcte.  Per això us deixem amb el següent article d’en Dani Tristany on us explica com fer-ne un bon ús.

La Tècnica de bastons en curses de muntanya.

Actualment hi ha un nombre important de corredors que utilitzen els bastons per realitzar les diferents competicions, sobretot quan es tracta de curses de llarga distància o bé curses verticals.

Els bastons son una eina que, a diferència d’altres components, millora molt el rendiment del corredor. Això és degut a que, si els utilitzem de forma correcta, reduirem molta força que hem de fer amb el tronc inferior i aquesta la repartirem entre el tronc superior i inferior. Això farà que puguem mantenir més “fresques” les cames i ens millori el rendiment.

Però per dur bastons és important saber quina és la tècnica correcte: Com els hem d’utilitzar?, a quina mida els hem de preparar), de quines parts es componen? …

Quines parts formen el bastó?

Un bastó es compon de l’empunyadura, el braçalet, la roseta i la punta.

L’empunyadura és troba a l’apart superior i és on agafem el bastó, pot ser de materials com el suro o bé d’espuma.

El braçalet el tenim just agafat darrere l’empunyadura, la seva funció és aprofitar la força que fem amb els braços, ja que el portem lligat a la zona del canell.

La roseta La trobem a la zona baixa del bastó, té la funció de que, quan el bastó el clavem sobre neu o gel, no s’enfonsi tant. Actualment amb els bastons de “trail” el seu diàmetre s’ha reduït molt.

La punta es troba a la part més inferior del bastó i és la que toca a terra, la seva funció és que el basto es clavi i així ens impulsi. El material acostuma a ser de ferro i alguns casos de goma.

Mides correctes:

Perquè un bastó ens pugui anar bé, és imprescindible que quan l’agafem per l’empunyadura el braç ens faci un angle de 90 graus. Aquesta serà la mida per poder-ho utilitzar correctament en pujada. Ja que en baixada no els utilitzarem. En cas que alguna persona els utilitzes baixant, hauria de ser una mica més llarg, llavors és bo tenir un bastó telescopi.

Com s’utilitza? (De manera ascendent):

Pas 1 – Agafem el bastó per l’empunyadura i ens col·loquem el braçalet a la zona del canell. Aquest braçalet ens el posem a mida perquè ens quedi ben agafat. Un cop fet això comprovem que el bastó ens quedi amb l’angle correcte de 90 graus.

Pas 2 – El bastó sempre treballarà en diagonal, és a dir avançarem el basto en diagonal i quan tinguem el braç estirat el clavarem sense que la punta estigui massa lluny del nostre peu.

Pas 3 – Un cop el bastó estigui clavat avançarem i quan tornem a tenir els braços estirats el desclavarem i tornarem a repetir el moviment del pas 2. És important desclavar el bastó amb els braços estirats, ja que és quan més aprofitem la força.

Pas 4 – Finalitzada la cursa o la sessió d’entrenament, és important repassar com tenim la punta, ja que si és de ferro es desgasta i s’ha de polir o fins i tot canviar.

 És important que, quan els utilitzem, les nostres espatlles estiguin relaxades, ja que molts cops avancem els bastons aixecant aquestes i això només ens causa cansament. Els bastons només s’utilitzen amb els braços.

Dit això només us queda practicar i veureu com el vostre rendiment millora de manera considerable.

Podeu consultar més articles d’en Dani Tristany a la seva pàgina web.