Zaid Ait Malek, somrient i gaudint de la pujada el 2015. Foto: Web Zegama.

 

Aquest proper diumenge es disputarà la Marató de Zegama, la que està considerada com la millor cursa de muntanya del calendari.  Aquesta afirmació és més que relativa, però el que sí que està clar és que és la cursa més mediàtica i una de les que aconsegueix tenir més expectació.

La petita localitat guipuscuana es transformarà durant tot el cap de setmana per rebre els milers d’aficionats que s’hi desplacen per veure córrer els seus grans ídols.

L’esdeveniment comptarà amb dues proves, el quilòmetre vertical que es disputarà el divendres 26 de maig, i que per tercer any consecutiu formarà part del circuit mundial de les Skyrunner World Series, amb 5,2 quilòmetres i 1.200 metres de desnivell positiu fins al cim de l’Iraule.  En aquesta cursa s’espera la presència de l’elit mundial.  Corredors i corredores de la talla de Laura Orgué, Oriol Cardona, Jan Margarit, Saúl Padua, Stian Angermund-Vik, Ferran Teixidó, Maite Maiora o Emelie Forsberg.

La Marató és prova reina, i la més esperada, es disputarà el diumenge a partir de les 9 del matí.  Les 500 places oficials s’han hagut de repartir entre les més de 8700 sol·licituds. Per endavant un recorregut de 42,2 quilòmetres amb un desnivell de 5472 metres, amb ascensos al cims d’Aratz, Aizkorri i Aketegi.  Tot un festival per les cames i pels aficionats que s’apleguen per tot l’enfangat recorregut amb la intenció d’animar i veure de prop els corredors.  S’espera la presència de grandíssims corredors i corredores entre els quals podem destacar a Marc Lauenstein, Marco De Gasperi, Ismail Razga, Rémi Bonnet, Pere Rullan, Zaid At Malek, Aritz Egea o Stian Anegermund-Vik, Oihana Kortazar, Megan Kimmel, Maite Maiora, Emelie Forsberg, Anna Frost, Ragna Debats o Ruth Croft. 

No us descrobrirem res de nou si us diem que el rècord de la cursa està en mans del gran Kilian Jornet amb un temps de 3 hores, 48 minuts i 13 segons, però el que potser no és tan conegut és que, des del 2008, el rècord femení no ha estat mai superat.  Emanuela Brizio segueix posseint-lo tal i com el va deixar amb 4 hores, 38 minuts i 19 segons.

A principis de la setmana vinent us informarem de tot el que hagi passat a la mítica cursa.  Bona sort a tots!

 

Galeria d’imatges de l’edició de 2015.  Fotos: web Zegama